Het bekendste café van Maastricht kent een rijke historie

Als je niet in de Struys bent geweest, ben je niet in Maastricht geweest. Dat werd vroeger gezegd en daar zijn wij het natuurlijk roerend mee eens. Er ligt zo veel historie in deze zaak, dat je het gewoon niet mag missen. Is het dan een ouderwetse plek? Nee hoor! In ons café vind je het knusse gevoel van een bruine kroeg, terwijl je je in de Brasserie in Parijse sferen waant.

Iedereen is welkom in de Struys! Als je houdt van het bourgondische leven, heerlijk eten en drinken en gastvrijheid, vakmanschap en professionaliteit ben je bij ons op de goede plek. Wees wel gewaarschuwd: De wèls noets mie nao hoes!

Zin om in de avond lekker de voetjes van de vloer te gooien? Op vrijdag en zaterdag zetten we de tafels aan de kant en kan je lekker los op golden oldies, lokale hits en de muziek van nu. Door het jaar heen is de Struys een geliefde verzamelplaats tijdens evenementen als de Vastelaovend, het Preuvenemint en de Ridderronde.

Het verhaal van de Struys

De huidige gevel van In den Ouden Vogelstruys dateert uit 1730. Maar, naar verluidt bestaat de Struys al veel langer. Voor de gevel van steen werd gemaakt, bestond hij uit hout. Grappig om te weten: voor het een houten gebouw was, was de Struys ook van steen. De oudste berichten daarvan stammen uit 1309. Dat betekent dat de Struys een geschiedenis van ruim 700 jaar kent. Die historie voel je zodra je het café binnenstapt. Aan de wand hangen tekeningen van vroegere stamgasten die tussen 1956 en 1964 getekend zijn. Het interieur is al jaren hetzelfde, we passen hooguit links en rechts eens iets aan om met de tijd mee te gaan, de sfeer blijft altijd hetzelfde. Never change a winning team!

Henri en de Struys

Henri Hochstenbag In Den Ouden Vogelstruys Maastricht

In 2001 kreeg Henri Hochstenbag de kans om hospes van de Struys te worden. Gemiddeld staat de hospes zo’n 25 jaar in de zaak. Dat betekent dat slechts 4 ondernemers per eeuw de kans hebben om deze mooie zaak te exploiteren. Als geboren en getogen Maastrichtenaar uit een slagersfamilie ging zijn hart daar sneller van kloppen.

“De Struys is een instituut. Het café is zo uniek, dat moet je niet te veel veranderen. Dat is waar we met ons team samen aan werken. Het is niet zomaar een dertien-in-een-dozijn café. Je bent onderdeel van een stukje historie. Iedere dag schrijven we een nieuwe pagina in het verhaal van de Struys erbij.”

In 2030 bestaat de Struys in deze vorm 300 jaar. Reken maar dat we daar een feestje van maken!