DE RIJKE HISTORIE VAN DE VOGELSTRUYS AAN HET VRIJTHOF

Het verhaal van cafe in den ouden Vogelstruys gaat terug tot in het begin van de veertiende eeuw. Het grote houten pand waar toen de Struys in huisde is afgebrand in de achtiende eeuw. Het huidige pand is in 1730 opgeleverd. Maar het heeft altijd de naam Struysvogel of Vogelstruys gehad en er is al eeuwen een cafe bedrijf op deze plek.

LEES MEER OVER DE HISTORIE

Download hier de PDF

Historie belangrijk

Als je praat over In den Ouden Vogelstruys - in Maastricht ook wel liefkozend ‘De Struys’ genoemd – weet vrijwel iedereen in Nederland waar je het over hebt, zegt eigenaar Henri Hochstenbag.,,We zitten op een plek die al sinds het begin van de veertiende eeuw een horecafunctie heeft. Historie, en dan met name de geschiedenis van Maastricht, is voor ons bedrijf erg belangrijk.”De Struys, gevestigd in een monumentaal hoekpand, is tevens de geboortegrond van het in heel Nederland bekende Preuvenemint, een vier dagen durende culinair festival in augustus, waarvan de organisatie in handen is van het Struyskommitee.

Tastbaar verleden

Brasserie De Vogelstruys gaat draaien op basis van een bijzondere formule, waarin het recente verleden van de stad op diverse manieren tastbaar wordt gemaakt, zegt Hochstenbag, telg uit de bekende Maastrichtse slagersfamilie Hochstenbag-Wevers, die vele jaren lang een slagerij bestierde aan de Ruttensingel 156, in de Maastrichtse wijk Blauwdorp.Een enorme foto van dit pand uit de jaren ‘50, met daarop tevens een verzameling Maastrichtse slagers gehuld in smetteloze witte kleding, komt op een opvallende plaats in de nieuwe brasserie te hangen. ,,Zie het als een eerbetoon aan de generatie van mijn ouders en aan de naoorlogse tijd waarin hard gewerkt werd om opnieuw welvaart te creëren, aldus Hochstenbag, die ook zelf van huis uit slager is. Na zijn opleiding aan de Slagersvakschool draaide hij enkele jaren mee in het familiebedrijf.