OUDERWETSE UITSTRALING

Om de herkenbaarheid te vergroten en de bijzondere sfeer van In den Ouden Vogelstruys zoveel mogelijk te benaderen, krijgt ook de brasserie een ouderwetse uitstraling. ,,Een effect dat onder andere wordt bereikt met behang uit de jaren ’50 en een ouderwetse lambrisering”, legt Hochstenbag uit. ,,De bar in de brasserie is een kopie van de bar die in De Struys staat.”

HUISKAMER GEVOEL

Achterin de zaak – direct grenzend aan de open keuken – staat een kleine slagerstoonbank met vitrine waarin het vlees wordt uitgestald en van waaruit wordt geportioneerd, legt Hochstenbag uit. ,,Dat laatste doen we op een klein hakblokje met daarachter iemand die het slagersvak verstaat. Ons streven is een eetkamer te zijn en een huiskamergevoel tot stand te brengen, precies het gevoel dat gasten ook hebben als ze in De Struys zitten. Om dat laatste te bewerkstelligen moet je er simpelweg wat historie inbrengen.”

AUTHENTIEK VERHAAL

Brasserie De Vogelstruys is in elk geval verzekerd van de nodige deskundigheid. Het keukenteam werkt grotendeels in de geest van de befaamde, in 2013 overleden Maastrichtse keukenmeester Jean La Brouche. Ook vader Jo en moeder José Hochstenbag- respectievelijk 84 en 79 jaar - zullen regelmatig hun steentje bijdragen in de keuken van de brasserie. Zij knipten op vrijdag 22 maart bij wijze van officiële openingshandeling een groot lint door, waarna de brasserie geopend was voor het publiek.

Henri Hochstenbag: ,,Met deze voor Maastricht unieke formule denken we een groot publiek te kunnen aanspreken. Mensen van buiten Maastricht, maar zeker ook de mensen die de slagerij in Blauwdörrep nog hebben gekend hebben. En natuurlijk hun kinderen en eventueel hun kleinkinderen. Overlevering, het in stand houden van het authentieke verhaal, is heel belangrijk. Voor ons, maar ook voor Maastricht.”